Avlsråd

 

Avlsrådet i Hvit Gjeterhundklubb består i dag av ett medlem, Nanna Halland
Klubben søker 1-2 kandidater til til verv i avlsrådet.
Lengre ned på siden kan man lese litt om hva det innebærer å sitte i et avlsråd.
Om du ønsker å bidra, ta kontakt via mail til: post@hvitgjeterhund.no eller avl@hvitgjeterhund.no


Litt om Nanna:

Jeg fikk min første Hvit Gjeterhund i 2012, og har siden da engasjert meg en hel del i rasen.
Jeg er nok over gjennomsnittet interessert i statistikk og hvordan rasen utvikler seg, og er veldig interessert i mentalitet/egenskaper og helse.
Jeg har gjennom disse årene gått flere kurs relatert til avl,
bl.a NKK’s oppdretterskole, Kynologikurs og NKK’s avlsrådkurs.
Utover dette har jeg gått en rekke kurs innen forskjellige hundesporter i tillegg til instruktørkurs. Jeg driver også oppdrett sammen med min samboer.

 

Avlsråd
Avlsrådet er ikke et organ som skal styre avlen i Norge. Vi er her for å bli brukt av dere som har spørsmål om hva som helst innen avl. Hvordan få hunden godkjent til avl? Hvilken hannhund kan jeg bruke? Hvor finner jeg MH-prøver? Hvor er det utstilling, og hvordan melder jeg på? Det er mange spørsmål, men vi har svarene. Er det noe du lurer på? Ta kontakt med oss på: avl@hvitgjeterhund.no
Velkommen!

 

Hva innebærer det å sitte i avlsråd:
For å sitte i avlsrådet bør man ha god innsikt i avl og oppdrett, og ha oversikt over rasen vår når det kommer til helse, mentalitet og hva som kreves for å drive en fornuftig avl på rasen.
Nedenfor finner man en beskrivelse av hva vervet innebærer.
Styret er selvfølgelig behjelpelig med å besvare spørsmål som dukker opp, og man vil kunne få dekt Avlsråd-kurs hos NKK når dette blir arrangert.

 

Følgende er et utdrag fra instruks for Hvit Gjeterhundklubbs avlsråd. For å lese hele, åpne filen: Instruks for avlsrådet

Avlsrådets arbeidsfelt
Avlsrådet er styrets arbeidsorgan i rase- og avlsspørsmål. Rådet skal kun behandle spørsmål om avl på hunder som er registrert i Norsk Kennelklubb eller register som er godkjent som denne. Ansvaret for avl hviler på oppdretter og hannhundeier. Avlsrådet er kun et rådgivende organ i avlsspørsmål. Avlsrådet skal drive et kontinuerlig kontroll og evaluering av Hvit Gjeterhundklubbs valpeformidling.

Avlsrådets oppgaver
Rådet skal være behjelpelig med råd i avlsspørsmål, og bidra til at avl og bruk av hvit gjeterhund bidrar til at flest mulig av rasens representanter i kommende generasjoner er:

– Psykisk og fysisk sunne
– Fri for arvelige defekter
– Eksteriørmessig akseptable
– Anvendelige til rasens bruksoppgaver.